COPD

COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem. COPD is niet te genezen.

Longemfyseem is een aandoening van de  kleinere luchtwegen, het longweefsel en de bloedvaten van de longen; vooral de longblaasjes zijn beschadigd.Longemfyseem

De term longemfyseem wordt niet veel meer gebruikt, men spreekt nu van COPD.

De ernst van de ziekte hangt samen met het aantal aangedane longblaasjes. Bij ernstige vormen komen de longblaasjes met elkaar in verbinding te staan en er ontstaan grote met lucht gevulde blazen (bullae).  De longblaasjes worden steeds verder uitgerekt waardoor structureel blijvende schade ontstaat. De grote longblazen kunnen het naast gelegen longweefsel samendrukken. Bij longemfyseem zijn de longen minder rekbaar geworden.

Chronische bronchitis is een aandoening van de kleine luchtwegen, de bronchioli. De bronchusklieren zijn vergroot waardoor overmatig veel slijm wordt geproduceerd. Er ontstaat littekenvorming in de wand, de slijmvliezen zwellen op waardoor gedeeltelijk obstructie van de luchtwegen ontstaat. Bronchitis is een ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen.

Vernauwde luchtweg

Open luchtweg

 

 

Oorzaken COPD:

Roken is de belangrijkste oorzaak, daarnaast luchtvervuiling, erfelijkheid en langdurig contact met stoffige lucht.

 

 

Buteyko methode

Met de Buteyko methode kan de COPD-patiënt verdere verslechtering van de conditie tegengaan en rustiger gaan ademen. Ook kost het  spreken minder moeite.

Door  de oefeningen consequent te doen zal men weer  meer conditie kunnen opbouwen en geleidelijk de ademhaling verbeteren. Het beoefenen van de Buteyko-oefeningen vraagt bij  COPD  om doorzettingsvermogen en tijd.